Го претвора во ОТРОВ: Ова е храна која не смее да се подгрева – или јадете ја ладна или фрлете ја

Која храна не треба да ја подгреваме откако ќе се излади? Иако темелната термичка обработка е важна за елиминирање на бактериите, доколку вашата храна се оладила, бидете многу внимателни со подгревањето – тоа не е дозволено во случај на секоја храна.

Подгревањето ни овозможува да уживаме во вчерашниот ручек како штотуку да е направен, но може сериозно да го загрози здравјето.

Одредени видови бактерии во храната побрзо се размножуваат на температура од 5 до 65 степени Целзиусови, поради што ризикот од труење со храна, како и зголемено надуеност и други дигестивни проблеми, е значително поголем доколку јадете таква храна.
Не ја ни гледај наутро! Храна која никогаш не треба да се јаде на празен стомак

Спанаќ

Го претвора во ОТРОВ: Ова е храна која не смее да се подгрева – или јадете ја ладна или фрлете ја

Иако е една од најздравите намирници, кога се загрева спанаќот се зголемува количината на нитрити во него, а тие се опасни кога се комбинираат со амини во организмот бидејќи дополнително произведуваат високо канцерогени нитрозамини.

Целер
И во овој случај виновниците се нитрозамините, па затоа се препорачува храната што содржи целер да се консумира дури и ладна наместо да се загрева.

Компир

Подгревањето ни овозможува да уживаме во вчерашниот ручек како штотуку да е направен, но може сериозно да го загрози здравјето.

Речиси сите знаат дека компирот е една од најопасните намирници доколку се загреат бидејќи содржат материи кои можат да предизвикаат труење доколку достигнат повисоки температури.

Печурки
Тие припаѓаат на храна која иако е корисна за човечкиот организам, тешко се вари, а кога се загреваат печурките ја менуваат структурата на протеините, што предизвикува надуеност и болки во стомакот.

Кокошката
Како и со печурките, истото е случај и со високиот процент на протеини во пилешкото месо – многу високите температури ја уништуваат нивната структура и доведуваат до здравствени проблеми.

Ориз

Една од омилените житарки е многу корисна за организмот бидејќи е богата со амино киселини, витамини и минерали, но оризот содржи и т.н. бавни бактерии, кои можат да преживеат и термичка обработка, а кога храната со ориз се остава на собна температура по подготовката на оброкот, овие бактерии стануваат кашести и можат да направат проблем.
Затоа најдобро е оризот да го изедете веднаш или да го оставите во фрижидер.

Пронајдете не на следниве мрежи:©ПУЛС24.MK Вестите на интернет страницата на редакцијата ПУЛС24.MK може да се користат исклучиво за лично информирање. Без писмена дозвола од ПУЛС24.MK или посебен договор, не е дозволено преземање, користење или реемитување на вестите.