Градски чешми со питка вода , замена на водата во пластични шишиња

Loading...

Дали пополека изумира навиката да се пие флаширана вода која се повеќе се шпекулира дека е канцерогена .Европските градови веќе воведуваат нова практика на градски чешми .

По спарните  и жешки лета и напорите за намалување на употребата на пластични шишиња на глобално ниво, жителите на Лондон ја поздравуваат најавата на градската влада за повторно воведување на фонтана со вода за пиење во сите делови на главниот град на Велика Британија.Четири веќе се поставени, а еден од нив, кој се наоѓа на улицата Карнаби, се користи повеќе од 10.000 пати во текот на изминатиот месец, рекоа од канцеларијата на Лондонскиот градоначалник Садик Кана. До крајот на годината, Лондон планира да  постави уште 16 Градски чешми. Тие се обидуваат да ја намалат употребата на пластични шишиња .Фонтаните со вода за пиење  вода  беа вообичаени во Лондон дури и во викторијанската ера, но со текот на времето насекаде во светот почнаа да користат пластични шишиња. Од канцелариите на Градоначалникот , просечниот жител на Лондон купува најмалку три такви шишиња неделно. Чешмите  се едноставен и ефикасен начин да ги охрабрат жителите и туристите во Лондон да користат помали пластични шишиња и да ги заменат за еднократна употреба”, вели градоначалникот Кан, додавајќи дека “некои фонтани станаа атракција”.Италијанската метропола Рим има импресивен број од речиси 250 градски чешми, а Виена започна програма наречена “Пиете градска чиста вода”.Австрија за своите граѓани и туристи во топлите денови обезбедува освежување со  900 фонтани и чешми со изворска вода од Алпите. Некои од нив се и  мобилни. Тие се поставени на места каде што недостасуваат или каде што нема класични “стари” чешми.

loading...
Loading...