Грција и Турција си „играат со оган“: регионот е загрозен од сериозен конфликт, а Германија интервенираше

Loading...

Тензиите меѓу Грција и Турција во источниот Медитеран се зголемуваат, а можниот воен конфликт меѓу двете земји, кои се во исто време историски ривали, но и сојузниците на НАТО, се приближува.

Спорот меѓу Турција и Грција се интензивираше во последните неколку недели околу правото на истражување за нафта и гас во Средоземното Море, па дури и на почетокот на август имаше мал судир помеѓу грчките и турските бродови.

– Плановите на Турција за истражување на нафтените резерви во Средоземното Море се однесуваат и на делови од морскиот појас што му припаѓаат на Египет, односно Кипар и кои дополнително ги зголемуваат тензиите – предупреди европскиот министер за надворешни работи Јозеп Борел и ја повика Турција да ги прекине сите активности во тој дел на Медитеранот без одложување и да започне да води дијалог.

Додека НАТО се обидува да ги спречи двете држави, Германија и се приклучи на тоа да ги олесни тензиите што може да предизвикаат конфликт во регионот.

 

loading...