Дали бебешката пудра е опасна по здравјето?

Loading...

Експертите ја доведуваат во прашање врската помеѓу прашоците засновани на талк и ракот. Затоа многумина се прашуваат дали треба да престанат да ја користат бебешката пудра на себе и на своите деца. Еве што треба да знаете.
Бебешката пудра традиционално се користи за да се спречи непријатниот осип од пелени, а белото шише на „Џонсон и Џонсон“ стана култно – поминаа повеќе од 100 години од неговата продажба. Но, компанијата во мај објави дека трајно ќе ја прекине продажбата на бебешка пудра базирана на талк во САД и Канада, додека бебешката пудра на база на пченкарен скроб ќе продолжи да се продава. И двата типа ќе продолжат да се продаваат и во другите делови на светот.


Одлуката е донесена откако компанијата се соочила со илјадници тужби од луѓе кои ја поврзале бебешката пудра во врска со нивниот карцином.
Краткиот одговор е „да“ – бебешката пудра е генерално безбедна за употреба. Но, кога станува збор за кој било производ што го користите на вашето дете, добра е идејата да бидете особено внимателни. Затоа педијатрите ги советуваат родителите да бидат претпазливи кога користат пудра на база на талк.
Но, не е само потенцијалната врска со ракот поради која се загрижени педијатрите. Исто така, тие се загрижени за тоа како вдишувањето на пудрата може да влијае на белите дробови кај децата.
„Луѓето кои користат големи количини на бебешка пудра, особено околу лицето на бебето, ризикуваат бебето да ја вдишува оваа многу ситна честичка во белите дробови“, вели Џоел Кахан, директор за педијатрија во болницата Сиосет во Њујорк, додавајќи: „Ако има доволно големо оптеретување, за бебето тоа навистина може да биде многу штетно“.


Уште во 1981 година, Американската академија за педијатрија (ААП) објави извештај за потенцијалните опасности од аспирација на прав од талк. Понатаму, во декември 2018 година, академијата потврди дека родителите треба да избегнуваат употреба на талк во прав за нега на кожата на бебињата за да се спречи пневмокониоза од талк.
„Пневмокониозата е поврзана со неколку смртни случаи кај новороденчиња“, рече ААП во својот извештај во тоа време.
Педијатрите ги охрабруваат родителите да размислат за алтернативите за прашок за бебиња, како што се лосиони или креми на фаза на масло. Родителите исто така можат да се одлучат за прашок од пченкарен скроб, кој се состои од поголеми честички од талк во прав што го прави помала закана за дишните патишта. Овие производи се подеднакво ефикасни.
„Најважното нешто што можете да направите е да ги менувате пелените на вашето бебе често и да не го чувате во влажни и валкани пелени“, вели д-р Кахан.

loading...