Дали вашата уста често се суши? НЕ Е ДОБРО

Loading...

Сувата уста се чини дека е сосема безопасен симптом на кој многумина не обрнуваат внимание, но може да биде знак за сериозни болести.
Дали имате сува уста наутро или навечер? Експертите велат дека причините за овој непријатен симптом можат да бидат многу различни. Некои се целосно безопасни, но некои се знак за тревога…
Сува уста може да биде знак на труење. Повраќањето и дијарејата може да доведат до дехидратација, што ќе се реши веднаш штом ќе се врати рамнотежата на водата во организмот. Овој проблем може да укаже и на сериозни болести како што е панкреатит. Заедно со сува уста, исто така има и подригнување, гадење, повраќање, дијареја и болка во левата страна на желудникот. Во овој случај, многу е важно да се консултирате со лекар за помош.
Сувата уста исто така може да биде симптом на дијабетес. Гастритис и холециститис се исто така поврзани со овој феномен. Покрај тоа, лицето чувствува горчина во устата, страда од металоиди. Јазикот станува бел, а понекогаш и жолт.
Еден од симптомите на анемија, како и болести на плунковните жлезди е сува уста. Тие се јавуваат и со недостаток на витамин А.Сувоста исто така може да биде симптом на оток во устата, кој може да биде бениген или малиген. И понекогаш станува збор за оштетување на нервните завршетоци одговорни за работата на плунковните жлезди.


Сувата уста е симптом што не треба да се игнорира, велат експертите, затоа се препорачува посета на лекар.
Кога сува уста не е знак на болест
Сувата уста не е секогаш причина за сериозни болести, може да биде нешто сосема безопасно. На пример, пушачите често страдаат од овој проблем. Оние кои имаат назална конгестија мора да дишат преку устата, и како резултат на тоа, усната шуплина се суши и се развива непријатно чувство на сувост.
Исто така, овој симптом може да се појави за време на менопаузата. Сува уста е неизбежен проблем за оние кои ‘рчат. Тие исто така се јавуваат со треска и, се разбира, дехидрација. Таблетите и некои пијалоци може да предизвикаат сува уста.

loading...
Loading...