Дали коронавирусот се уништува во машината за алишта?

Loading...

Веќе знаеме – мора да ги дезинфицираме површините во куќата со специјални хемикалии кои го убиваат вирусот, а што е со алиштата? Дали е доволно да се измијат во машината и дали така го убивме вирусот?
Краткиот одговор би бил – „не“, со едно големо „но“ на крајот од реченицата…
Перењето алишта во машината со детергент за перење алишта не е доволно за да се убијат сите вируси и бактерии, но за повеќето од нас тоа дури и не е важно. До денес нема пријавено случаи некој да се зарази со коронавирус преку облека, па целта не е да се дезинфицира облеката, туку да се испере, што би значело нејзинот перење, маски за лице, крпи и постелнина со детергент на највисоки температури и дозволување на нивно добро сушење. Тоа би требало да е доволно.
Сушењето облека во машина за сушење, ако е можно, е важен чекор за заштита од коронавирус затоа што е познато дека вирусот е чувствителен на високи температури.


За да бидете сигурни дека алиштата се подготвени за употреба, потребно е да се исушат на високи температури неколку часа, но само сушењето во машина за сушење на висока температура сигурно ќе го намали бројот на бактерии и вируси на ткаенината.
Кога е потребна претпазливост?
Ако некој е болен во вашето домаќинство, тоа е друга приказна. Допрете ја нивната облека и постелнина само со ракавици, не тресете ги, бидејќи тоа може да го ослободи вирусот во воздухот и во околните области. Користете белило за перење и сушете ги алиштата во машина на висока температура, ако е можно. Измијте ги рацете веднаш по допирот.
Но, за повеќето луѓе, во повеќето случаи, доволно е само да ги измиете алиштата на висока температура и добро да ги исушите.
Како правилно да се мијат и дезинфицираат маските?
Специјалист за инфективни болести, д-р Дебра Гоф наведува дека маските од лен, завои и шалови спаѓаат во групата предмети што можат да се исчистат.
Ако планирате да ги измиете во машината за перење, добро измијте ги рацете и дури тогаш извадете ја маската од лицето и внимавајте да не ги допирате очите, носот или устата, забележува докторката. Ставете ја маската директно во машината и веднаш измијте ги рацете повторно. Таа ве советува да користите прашокот за перење што вообичаено го користите, но исто така можете да користите белило за алишта и да изберете највисока температура на водата, одредена за перење такви материјали. Кога ќе се измие маската, започнете ја програмата за сушење на високи температури.
Ако сакате да ја измиете маската рачно, Гоф ве советува да ја следите истата постапка за миење раце пред да ја отстраните маската од лицето. За успешно да ја дезинфицирате, ставете четири лажички белило за алишта во еден литар вода во сад и оставете ја маската во тој раствор пет минути. Потоа исплакнете ја и оставете ја да се исуши. Гоф смета дека маската треба да се чисти вака по секое носење.
Како да се дезинфицираат медицински маски?
Каиминг Је, д-р и професор на Универзитетот Бингемтон во Њујорк, смета дека одредени видови маски, како што се медицинските, се наменети само за една употреба, а тоа би значело дека треба да се фрлат веднаш по употребата. Тој додава дека може да се користи повторно, но само доколку станува збор за посебна состојба и доколку е правилно дезинфицирана.
На пример, маските N95 (филтрирачки полумаските со и без вентил) може да се дезинфицираат во специјални уреди. Тој додава дека до денес не се спроведени тестови кои покажуваат дека медицинските маски можат успешно да се дезинфицираат и повторно да се користат.
Ако не можете да ја замените маската веднаш по употребата, а ви треба, Гоф ве советува добро да ја прегледате кога ќе ја отстраните. Ако е валкана, искината или влажна од пот, мора да ја фрлите во ѓубре. Доколку се чини дека е чиста, препорачливо е да ја чувате во хартиена кеса пред да ја користите по втор пат. Би било идеално, се разбира, да ја користите само еднаш.

loading...