Дали мислите дека лебот ве дебелее? Многу е важно со што го јадете

Loading...

Дали се плашите да јадете леб затоа што мислите дека ќе ја зголемите тежината од тоа? Мајсторот за исхрана Ненад Братковиќ потврди дека познатата реченица „лебот дебелее“ е всушност мит.
Сепак, контекстот на диетата е важен.
„Јас сум силно против тоа дека една или друга намирница дебелее. Тоа е неуспешна комуникација. Контекстот на диетата е многу важен. Калориите се важни во овој контекст, но фактот дека лебот дебелее еден ден и не дебелее следниот само ги збунува луѓето. Повторувам, контекстот е важен и сето тоа зависи од личноста. Дали ѝ пречи лебот, дали има нетолеранција, дали тоа забавува варење и слично“, рече Ненад.
Ако сакате добар вкус на храната, не заборавајте да ја…


Фитнес експерт и гуру Грејм Томлинсон неодамна објави фотографија на својот Инстаграм профил каде напиша дека лебот не дебелее, но треба да се биде внимателен за тоа со што јадете леб. Парче леб, самостојно, има 95 калории. Сепак, колку калории ќе се зголемат зависи од тоа што јадете со тоа парче леб.
За да го докаже тоа, тој сподели фотографија од 95-калоричен парче леб во споредба со парче во кое има 40 грама путер од кикирики и 30 грама џем. Овие дополнителни состојки изнесуваат 407 калории.
„Во однос на зголемувањето на телесната тежина, сигурно е дека лебот не е најхранлива опција, но зависи и од тоа со што го јадеш и каков вид леб. Има еден дел од луѓето кои се нетолерантни кон глутен, така што контекстот е секогаш важен“, тврди Ненад.
Затоа, не е парчето леб виновникот поради кој ќе се здебелите, туку состојките што го комплетираат тоа парче леб.
„Луѓето губат телесна тежина кога исфрлаат леб затоа што најмногу јадат сè со леб и јадат цело време. И тогаш, кога ќе го отстранат лебот, тие велат: „Ми пречи глутенот, исфрлив глутен и бев слаба“. Ова е затоа што лебот е ‘рбет на нивната исхрана“, вели Ненад Братковиќ.
Лебот е само една варијабила на калории. Количината на дополнителни променливи ќе влијае на вкупната калориска вредност.


„Пораката е дека сите оние кои сакаат да ослабат не можат да го сторат тоа за една недела или две ако не се посветат. Во извесна смисла, тие ја форсираат диетата една недела или две, а потоа се враќаат на старото. Нема смисла. Храната има широка и силна моќност, во зависност од тоа како ја разбираме и како ја користиме“, објаснува Ненад.
Дефицитот на калории е важен за слабеење. Но, треба да се напомене дека ова е само предуслов за слабеење, не е единствениот, ниту доволен услов за слабеење.
„Лебот сам не задебелува. Тоа е мит. Но, лебот што луѓето го јадат, како што е белиот леб или лебот со многу адитиви, ги успорува дигестивните процеси и предизвикуваат разни симптоми кај луѓето. Ова е доста важно во однос на квалитетот на животот на луѓето и неможноста да изгубат тежина. Но, тоа за себе, заради калориската вредност не дебелее, не е така. Сепак, луѓето јадат леб, тоа е основата на нивната исхрана и тоа е проблемот, а консумираат и пекарски производи кои ги забавуваат дигестивните процеси“, објаснува нутриционистот Ненад Братковиќ.

loading...