Дали срцевата мана значи инвалидитет до крајот на животот?

Откако ќе дознаеме, тие треба веднаш да дознаатВродени срцеви мани во просек се јавуваат кај едно од сто новороденчиња. Срцевата мана не мора да биде трајно нарушување, но во голем број случаи може да се излечи.Има голем број на различни вродени срцеви мани, од најблагите кои не се ни препознаваат веднаш, до најтешките кои можат да го загрозат животот на децата.Срцевата мана не мора да биде постојан проблем, но во голем број случаи е излечива, што веднаш се известува кај родителите.Навистина, кога некој ќе каже дека има срцева болест, особено дете, постои голема паника, страв и неизвесност. Сепак, за среќа, повеќето од нив се целосно излечиви, односно со хируршки методи или некои интервентни методи, со катетеризација,Овие деца подоцна во животот ќе живеат како никогаш да немале ништо. Можат да се занимаваат со активен спорт, професионален спорт, можат да се занимаваат со секакви професии, можат утре да станат родители, можат да носат бременост ако се девојчиња.Значи, не треба да имате однапред замислена идеја дека вродената срцева мана секогаш значи лоша прогноза.Би било идеално ако вродена срцева мана може да се открие уште пред раѓањето.Повеќе од 30 години се поставува пренатална дијагноза и се следи чукањето на срцето на бебето во стомакот на мајката. Посебно е важно пренатално да се откријат посериозни срцеви мани, бидејќи тогаш лекарите се подготвени веднаш да интервенираат.Ако срцевата мана не се открие пред раѓањето, дијагнозата се поставува на неколку начини. Се случува бебето да биде во добра состојба при раѓањето, но по неколку часа да стане многу црвено и да падне кислород. Се случува да има срцев шум кој веќе се слуша во породилното одделение или малку подоцна.Исто така, постојат знаци на срцева слабост и бебето не може да јаде доволно и не напредува. Овие симптоми ретко се препознаваат од родителите, а почесто од педијатрите кои потоа упатуваат на специјалистичка дијагностика.Скриени срцеви маниИма некои срцеви мани, не многу, кои немаат изразени симптоми, велат кардиолозите.– Дури се случило децата професионално да се занимаваат со активности, секојдневно да вежбаат со сериозни спортови како што е ватерполо, а дури на 12 години да дознаеме дека имаат вродена срцева мана.За среќа, срцето не страдало премногу во текот на тие 12 години, а тие срцеви мани потоа може да се поправат, хируршки или со интервентна катетеризација без операција, а потоа да продолжат да спортуваат.

Пронајдете не на следниве мрежи: