Дали ти игра окото? Еве зошто се случува тоа и како можете да го спречите овој непријатен феномен!

Loading...

Tреперењето на очите, медицински познато како „Блефароспазам“ или „Миохемија“ е присилно грчење на очниот капак. Исто така се нарекува спазам на мускулите на очите.
Терминот блефароспазам всушност служи за какво било неправилно треперење или присилно грчење на очните капаци и неконтролирани контракции на мускулите околу очните капаци. Некои луѓе доживуваат треперење во долниот дел на окото, други пак во горниот очен капак. Трепкањето на очите е многу честа појава и може да се појави на десното или левото око. Едноставно кажано, тоа е нарушување на трепкањето.
Што предизвикува треперење на очите?


Точните причини не се познати, но се верува дека трепнувањето на очите е поврзано со абнормално функционирање на одредени нервни области лоцирани во основата на мозокот, кои ја контролираат координацијата на мускулите и движењата.
Често, симптомите на суво око се појавуваат непосредно пред или за време на трепкањето. Некои истражувања покажуваат дека сувите очи се причина за треперење.
Други причини вклучуваат:
Стрес
Иритација на рожницата или конјунктивата
Замор
Недостаток на сон
Подолго гледање во екранот на компјутер или телевизија
Нарушувања на нервниот систем
Прекумерно внесување на кофеин (на пр. Кафе, чај, сокови со кофеин, итн.)

loading...