Двајца станари добивале писма од деца наменети до Дедо Мраз, па решиле да почнат и да ги исполнуваат нивните желби

Loading...

Што би направиле ако во текот на неколку месеци во вашето поштенско сандаче секој ден ќе најдете десетици писма упатени до Дедо Мраз? Токму тоа им се случи на Џим и Дилан пред 10 години, кога живееја во стан на 22-та улица на Менхетн.
Двајца станари добивале писма од деца наменети до Дедо Мраз, па решиле да почнат и да ги исполнуваат нивните желбиДвојката била предупредена од претходниот станар дека најверојатно ќе добијат неколку писма наменети за Дедо Мраз, што обично се случувалосекоја година.

Сепак, двојката била изненадена и целосно преоптоварена кога едно или две писма брзо се претворија во над 400. Без никакво објаснување зошто овие писма пристигнувале на нивната адреса во Њујорк, наместо да бидат испратени на Северниот пол, двојката отвориле неколку од писмата за да ја дознаат мистеријата. Она што го откриле биле пораки од деца и семејства – многумина во тешки економски околности кои само се надевале дека ќе имаат еден посебен Божиќ. Двојката била трогната додека ги читале едноставните барања, почнувајќи од вообичаената детска желба за играчки и облека, па сè до скромното молење за нов кревет.
Двојката не сакале да ги остават овие желби неостварени, па така повикале пријатели, семејство, познаници и кој друг би се пријавил доброволно да се обиде да помогне во остварувањето на тие новогодишни желби. И благодарение на тој потфат, тие успеаја да одговорат на над 150 писма таа година. Оттогаш, напорите прераснаа во целосна непрофитна организација соодветно наречена „Чудо на 22-та улица“ која се обидува да ги обедини борбените семејства со „џуџињата“ кои можат да им помогнат да ги исполнат нивните желби за Божиќ.

loading...