ДЕЛТА СОЈОТ СЕ ШИРИ НЕКОНТРОЛИРАНО БРЗО: Регистриран е во дури 124 земји, експертите се загрижени

Loading...

Во претходните седум дена, други 13 земји пријавија присуство на делта соеви до СЗО
Бројот на земји и територии во кои циркулира високо заразениот дел од корона вирусот е зголемен за уште седум од 13 јули, па сега е регистриран во 124 земји, објави денеска Светската здравствена организација (СЗО).
Во претходните седум дена, други 13 земји пријавија присуство на делта сој на СЗО. Експертите тврдат дека делтата сојот брзо ќе се прошири и ќе ги засени другите соеви, а потоа ќе стане доминантен мутиран вид на корона во следните години.
СЗО нагласи дека точниот механизам за зголемување на инфективноста на ковид останува нејасен. Покрај тоа, СЗО се загрижени за ширењето на сите четири видови.
Алфа сојот, откриен во Велика Британија во септември 2020 година, беше регистриран во 180 земји во САД до 20 јули. Бета сојот, откриен во август минатата година во Јужна Африка, е присутен во 130 земји, додека бразилскиот гама сој е откриен во 78 земји.

loading...
Loading...