Денеска е Преподобен Михаил Синадски

Loading...

Според календарот на МПЦ (Јулијанскиот календар) денеска е 23 мај.
Денеска е Преподобен Михаил Синадски.
Во црквата името преподобни обично го носат монаси што станале преподобни на Христа во неговата љубов и смирението. Овој денешен светител е еден од тие монаси.


Патријархот Тарасиј ќе го забележи животот на монахот Михаил и ќе го постави за епископ Синадски. Учествувал на Седмиот вселенски собор, а во времето на иконоборството како речиси сите правоверни епископи беше симнат од епископската катедра и прогонет.
Во прогонство и се упокои во 818 година.

loading...