Дејан Јовановски: ЧЛЕН = ГЛАС

Loading...

Резултатите на овогодинешните парламентарни избори предизвикаа (не)очекуван развој на околностите во рамките на ВМРО-ДПМНЕ, од утврдувањето на грешките пред и за време на изборната кампања до преземањето на одговорност за изборниот пораз. Неминовна беше појава на незадоволство и негативна атмосфера, па оттука натаму единствениот можен правец води кон реорганизирање и внатрешни промени со цел формирање на нова стратегија и нов состав на партиските органи во понатамошната политичка борба.

Најпрвин беше сменет Извршниот комитет како политичко-извршен партиски орган, а на истата седница на Централниот комитет оставка даде генералниот секретар и се избра нов. Во меѓувреме, на дел од претседателите на општинските комитети мандатот им е продолжен, за другиот дел се распишани огласи за избор. Во новиот состав на Собранието на Република Македонија ВМРО-ДПМНЕ влегува со релативно изменета пратеничка група, со што генерално се заокружуваат постизборните внатрепартиски промени.

Различни групи на членови на партијата не се согласуваат со сегашната реконструкција и поставуваат одредени барања и предлози за понатамошното функционирање кои се сведуваат на промена на системот на избор на партиските функционери и барање за вонреден конгрес на кој би се утврдила довербата кон претседателот на партијата.

– Промена на системот на избор на партиските функционери

Со носењето на новиот статут направени се неколку измени и дополнувања кои се однесуваат на составот и правото на глас во Централниот комитет и Конгресот, како и одредби кои се со одложено стапување на сила (01.01.2022год) а се однесуваат на општинските комитети. Имено, Собранието на Општинскиот комитет ќе предлага тројца финални кандидати за претседател на Општинскиот комитет, а за конечниот избор ќе одлучува претседателот на партијата.

Аргументите на незадоволство се што претседателот на партијата непосредно или со големо влијание ги именува/предлага носителите на партиските функции, а истите тие го сочинуваат составот на органите кои одлучуваат за довербата на партијата кон својот лидер, односно ЦК и делегатите на конгрес. Вулгаризирано – ги бира оние кои го бираат, па оттука и сомневање во можноста на продуктивна аргументирана дебата и застапување на различни ставови без страв од негативни консеквенци.

* * * * Следете не на Фејсбук. * * * * Имаме интересни содржини секој ден, сите не се објавуваат на сајтот!!
loading...