Дијселблом: Кипар претставува системски ризик

Loading...

Челникот на еврогрупата (министрите за финансии на 17-те земји членки на еврозоната), Јероен Дијсеблом изјави во четвртокот дека должничката криза на Кипар претставува системски ризик кој би можел да одекне во целата еврозона.Холандскиот министер за финансии ја даде оваа изјава на сослушувањето во Европскиот парламент, додавајќи дека кипарскиот банкарски модел мора да биде променет од темелите.Европската средишна банка (ECB) во меѓувреме проучи дела ќе ја осигурува ликвидноста на Кипар до понеделник.„Управниот совет Европската централна банка одлучи да ја задржи на сегашното ниво снабдувањето на ликвидноста до понеделник, 25-ти март. Потоа помошта ќе доаѓа предвид само откако што Европската унија и Меѓународниот монетарен фонд ќе утврдат програма којашто ќе обезбеди солвентност на банките“, е наведува во кусото соопштение.
МакфаксЧелникот на еврогрупата (министрите за финансии на 17-те земји членки на еврозоната), Јероен Дијсеблом изјави во четвр

loading...
Loading...