Дождовницата насекаде на Земјата е небезбедна за пиење поради „трајни хемикалии“, открива студија

Дождовницата речиси насекаде на Земјата има небезбедни нивоа на „трајни хемикалии“, според новото истражување.

Загадувањето веќе е преголемо:

„Иако во индустрискиот свет ние не пиеме често дождовница, многу луѓе ширум светот очекуваат дека е безбедна за пиење и таа обезбедува многу од нашите извори на вода за пиење“.
Дождовницата насекаде на Земјата е небезбедна за пиење поради „трајни хемикалии“, открива студија

Супстанциите од пер- и поли-флуороалкил (PFAS) се големо семејство на хемикалии произведени од човекот кои не се појавуваат во природата. Тие се познати како „трајни хемикалии“ бидејќи не се распаѓаат во околината.

Тие имаат својства што не се лепат или отфрлаат дамки, така што може да се најдат во предмети за домаќинството како пакување храна, електроника, козметика и садови за готвење.

Но, сега истражувачите од Универзитетот во Стокхолм ги пронајдоа во дождовница на повеќето локации на планетата – вклучувајќи го и Антарктикот. Нема безбеден простор за да се избега од нив.

Дождовницата насекаде е небезбедна за пиење
Нивоата на безбедни упатства за некои од овие трајни хемикалии драстично се намалија во последните две децении поради новите сознанија за нивната токсичност.

„Има неверојатен пад на вредностите на упатствата за PFAS во водата за пиење во последните 20 години“, вели Иан Казинс, главен автор на студијата и професор на Одделот за наука за животната средина на Универзитетот во Стокхолм.

За една добро позната супстанција, „перфлуорооктаноична киселина што предизвикува рак (PFOA)“, насоките за вода се намалени за 37,5 милиони пати во САД.

Врз основа на најновите американски упатства за PFOA во водата за пиење, дождовницата насекаде ќе се оцени како небезбедна за пиење.
Иан Казинс
Водечки автор на студијата

„Врз основа на најновите американски упатства за PFOA во водата за пиење, дождовницата насекаде ќе се оцени како небезбедна за пиење“, вели тој.

„Иако во индустрискиот свет ние не пиеме често дождовница, многу луѓе ширум светот очекуваат дека е безбедна за пиење и таа обезбедува многу од нашите извори на вода за пиење“.

Каков ризик претставуваат „засекогаш хемикалиите“ за нашето здравје?
Здравствените ризици од изложеноста на овие супстанции се нашироко истражувани. Научниците велат дека тие би можеле да се поврзат со проблеми со плодноста, зголемен ризик од рак и доцнење во развојот кај децата.

Но, други велат дека не може да се докаже никаква причина и последица помеѓу овие хемикалии и лошото здравје.

И покрај ова, и како резултат на ова ново истражување, некои бараат построги ограничувања на PFAS.

„Не може малкумина да имаат економска корист додека ја загадуваат водата за пиење на милиони други и предизвикуваат сериозни здравствени проблеми“, вели д-р Џејн Мунк, управен директор на Фондацијата за пакување храна во Цирих, која не била вклучена во студијата.

„Огромните износи што ќе чинат за намалување на PFAS во водата за пиење на нивоа кои се безбедни, врз основа на сегашното научно разбирање, треба да ги плати индустријата што ги произведува и користи овие токсични хемикалии“.

Времето за дејствување, вели таа, е сега.

Пронајдете не на следниве мрежи: ©ПУЛС24.МК Вестите на интернет страницата на редакцијата ПУЛС24.МК може да се користат исклучиво за лично информирање. Без писмена дозвола од ПУЛС24.МК или посебен договор, не е дозволено преземање, користење или реемитување на вестите.