Доктор Кисиќ објаснува за колку минути може се заразите во затворен простор

Loading...

Докторката Дарија Кисиќ Тепавчевиќ од српскиот Кризен штаб за справуање со коронавирусот предупредува на зголемениот број млади лица заразени од ковид-19, за кои смета дека се резултат на претераното опуштање и непридржување до мерките.
Тоа се лица кои по правило се во добра состројба и инфекцијата кај нив може да помине како обична настинка, без симптоми, но ризикот е голем зошто може да ги заразат своите родители, баби, дедовци…, предупреди докторката за ТВ Прва.
Во Србија веќе работат и клубовите, а во функција се и затворените делови на угостителските објекти. Затоа, Кисиќ повторно ги предупреди младите да обратат повеќе внимание на себе.
Секое влегување во затворен простор со повеќе луѓе, како и контакт подолг од 15 минути на оддалеченост помала од метар се смета за голем ризик, порача таа.

loading...