Д-Р ПЕРИШИЌ ОТКРИВА КАКО ДА ПРЕПОЗНАЕТЕ ЛАЖНО СИРЕЊЕ И НЕЗДРАВО ПИЛЕ: Ако овие 2 работи не се добри за нив, НЕ ГИ ЗЕМАЈТЕ

Aстроентерологот проф. Д-р Воислав Перишиќ зборуваше за измами на пазарот, каде што често мислиме дека купуваме домашни, проверени производи, но добиваме храна која, всушност, воопшто не е здрава!

Професорот детално објасни какво месо никогаш не треба да купувате, а кој е тестот кој дефинитивно докажува дека не сме купиле сирење, туку неквалитетен производ од маслиново масло. Особено предупреди за месото од живина!
Тој нагласи дека на пазарот, но и во месарницата треба добро да се погледне бојата на маснотиите на месото од живина.
„Лош квалитет, запомнете, бела маст, тоа е најлошото. Кога ќе видите бела маст, има лоши липиди. Жолта маснотија, тоа е вистинската работа. Кога ќе видите жолта маст на пазарот, тоа е кокошка што ја хранат со нормални работи од дворот Белата маст значи – се храни со концентрат! Ако има бела маст на живината, не купувајте“, рече тој.

Д-Р ПЕРИШИЌ ОТКРИВА КАКО ДА ПРЕПОЗНАЕТЕ ЛАЖНО СИРЕЊЕ И НЕЗДРАВО ПИЛЕ: Ако овие 2 работи не се добри за нив, НЕ ГИ ЗЕМАЈТЕ

Потоа открил како да разликува лажно сирење од вистинско сирење.
„Првиот критериум е цената, знаете што, има многу измамници на пазарот, тоа можам слободно да го кажам. Прво го шетам целиот пазар, па прашувам кои се и кои се продавачите, од каде доаѓаат. Домаќинката мора да има време да разговара со продавачите. Потоа ги означуваме на пазарот оние луѓе кои се проверени од нас. Горчината на сирењето, па киселоста, тоа се сигналите. Но текстурата, внесете го сирењето во твојата рака, ако сирењето ти е грутче под рака, се рони, тоа е маслиново сирење – заклучил докторот.

Пронајдете не на следниве мрежи: