Еве кои работни места во Германија се најдобро платени, а кои најмалку

Во Германија чистачките земаат околу 1.000 евра помалку од просечната плата. Додека другите индустрии како ИТ нудат значително попрофитабилни плати, персоналот за чистење многу заостанува.

Во ниту една друга професионална група работниците не заработуваат толку малку како во секторот за чистење. Во оваа индустрија просечната месечна бруто плата изнесува 2.493 евра – ова произлегува од податоците на Сојузниот завод за статистика, пренесуваат германските медиуми.

Неправедна плата: Бараат повисоки плати и колективни договори

На второ место меѓу занимањата кои најмалку заработуваат се земјоделските занимања со просечна плата од 2.531 евро.

На трето место се занимањата од туризам, хотелиерство или угостителство. Според бројките, просечната плата овде е 2.634 евра месечно. Просечната бруто плата во Германија е 3.698 евра.

„Ако луѓето кои играат клучна улога во одржувањето на оваа земја работат и заработуваат над 1.000 евра месечно помалку од просечната плата, тогаш тоа нема никаква врска со чесниот учинок“, велат од партијата BSW.

Платите се премногу ниски. „Напорната работа повеќе не вреди милиони“, се додава. BSW бара повисоки плати и поголема употреба на колективните договори.

Чистачките на дното на платната скала

Податоците се однесуваат на април 2023 година и се просечни бруто плати за полно работно време без посебни бенефиции, регрес за годишен одмор и божиќен бонус.

Според статистиката, најмалку заработиле помошните работници во земјоделството со месечна плата од 2.154 евра, чистачите со 2.527 евра и магационерите со просечна месечна плата од 2.832 евра.

Кога барате чистачки на приватни куќи, стапките на час варираат. Самовработените чистачки можат да се резервираат на различни платформи за околу 13 до 26 евра.

Точната проценка на платите е потешка во овој сектор отколку за вработените со полно работно време, бидејќи чистењето во приватните домаќинства често се врши незаконски.

Пилотите заработуваат повеќе од директорите

Сепак, според податоците на Заводот за статистика, особено добро заработуваат работниците во ИТ секторот со бруто месечна плата од 5.477 евра, потоа наставата и професионалните занимања со 5.228 евра и техничките програмери и занимањата од областа на градежништвото и контролата на производството. со 5.077 евра.

Пилотите се меѓу оние кои најмногу заработуваат. Во 2023 година најмногу заработиле пилотите во Хесен, со просечни 11.375 евра месечно.

Високо позиционирани се и директорите кои во просек добивале 10.278 евра и лекарите со 8.045 евра месечно, објави Заводот за статистика во Визбаден.

Мажите и жените со повисок степен на образование имаат тенденција да заработуваат повеќе, објави државниот завод.

Постојаните вработени со признаена стручна квалификација во Хесен добивале во просек по 4.029 евра. Без ваква квалификација просечниот приход бил 3.179 евра, за 850 евра помал.

Пронајдете не на следниве мрежи: