Европските акции зајакнаа во очекување на победа на левиот центар во Италија

Loading...

Италијанскиот банки беа водечки добитници во понеделникот на европските берзи откако инвеститорите почнаа да шпекулираат со победа на левиот центар на парламентарните избори во Италија.Лондонски FTSЕ порасна за 1,32 отсто, на 6.374 поени, франкфуртскиот DAX се зголеми за  2,41 отсто, на 7.846 поени, а париски CAC беше во плус од 1,73 отсто, на 3.770 поени.Анкетите покажуваат дека Демократската партија на левиот центар на Пјерлуиџи Берсани, која се залага за реформи, би можела да обезбеди победа на парламентарните избори во третата по големина економија на еврозоната.„Сите очекуваат дека левицата ќе победи на изборите. Тоа сеуште не е сигурно, но вкалкулирао е во цените“, изјави Оливер Рут од компанијата Close Brothers Seydler.Италијанскиот берзански индекс FTSE MIB порасна за 1,8 отсто, предводен од банките како што се UniCredit и Intese Sanpaolo за 3,2 отсто.Оптимистичкото расположение донекаде го приземјија зачестените протести и стравувањето од можен нерешен исход, како и економските проблеми кои ја очекуваат новата влада.
МакфаксИталијанскиот банки беа водечки добитници во понеделникот на европските берзи откако инвеститорите почнаа да шпе

loading...
Loading...