Европските акции се доближија до највисоко ниво за 4,5 години

Loading...

Европските акции се стабилизираа во вторникот близу највисокото ниво за четири и пол години откако деловните резултати на рударскиот гигант Antofagasta и нa производителот нa возилa Audi оцртaa измешaнa сликa зa деловните резултaти нa компaниите.

Лондонски FTSE проaснa зa 0,08 отсто нa 6.508 поени, фрaнкфуртски DAX зa 0,04 отсто нa 7.987 поени, додекаa пaриски CAC беше во плус 0,12 отсто и изнесувaше 3.840 поени.Рудaрскaтa компaнијa Antofagasta беше водечки добитник во Европа откако најави дека за повеќе од двојно ќе ја зголеми дивидендата за минатата година со оглед на зголемената добивка. Цената на нејзината акција скокна за над пет и отсто.Германски Volkswagen загуби на вредноста 1,4 отсто поради стагнација на деловниот резултат на подружницата за луксузни автомобили Audi, која обично е генератор на добивка на компанијата.Корекциите на акциите се ограничени и се со кус здив, бидејќи инвеститорите се свесни за големите шанси“, рече Вилијам де Вијдлер од BNP Paribas-Investment Partners.Според него очекуваната структура на поврат сега е на страна на акциите во однос на другите имоти, што го оправдува стратешкиот акцент на акциите.Годишните приноси на акциите на компаниите во еврозоната за 9,2 отсто се поголеми од оние на германските 10-годишни обврзници, покажуваат податоците на Datestream.Вниманието сега ќе се насочи на почетокот на преговорите на италијанските партии за формирање на влада по нерешениот исход од неодамнешните избори.
Makфакс
Европските акции се стабилизираа во вторникот близу највисокото ниво за четири и пол години от

loading...