Експерти на IAEA ја анализираат состојбата во Фукушима

Loading...

Експертски тим на Меѓународната агенција за атомска енергија (IAEA) ќе разгледуваат како се одвива процесот за расчистување и ставање надвор погон на нуклеарната електрана Фукушима-Даиќи.

Шефот на тимот на IAEA, Хуан Карлос Лентихо во понеделникот изјави дека инспекторите на меѓународната организација ќе ги анализираат реакторите, ќе го забележат нивото на радијација и ќе следар како се одвива процесот на одлагање на отпадот.„Чистењето претставува голем предизвик“, рече Лентихо, истакнувајќи дека е потребно безбедно да се стави нуклеарната електрана надвор од погон.Јапонските агенции кои ја следеа состојбата во Фукушима соопштија дека имало најмалку осум проблеми во електраната во половината на март, од кварови на електричната мрежа до истекување на радиоактивна вода.
Макфакс
Експертски тим на Меѓународната агенција за атомска енергија (IAEA) ќе разгледуваат како се од

loading...
Loading...