Екстремно загаден воздух синоќа во Куманово 

Loading...

Воздухот во Куманово синоќа беше екстремно загаден. Во неколку наврати загадувањето беше повисоко од дозволените гранични вредности. Кумановци се жалеа дека се шири непријатна миризба во повеќе делови од градот.
Загадувањето почна по 18:00 часот и на моменти беа измерени над 1.000 ПМ честички.
Граѓаните реагираа на социјалните мрежи, споделувајќи фотографии од апликацијата и бараа од властите засилени контроли и санкции против загадувачите.
Општината Куманово, минатата година донесе акциски план за намалување на аерозагадувањето кој вклучува краткорочни и долгорочни мерки.

loading...