ЕК: Хрватска е подготвена за еврозоната, Бугарија не

Бугарија исполнува три од четирите критериуми за економска конвергенција потребни за влез во еврозоната.

Хрватска е единствениот кандидат за еврозоната што ги исполнува сите четири критериуми. Комисијата заклучува дека е подготвена да го усвои еврото на 1 јануари 2023 година. Законодавството на поранешната југословенска република е во согласност со барањата на Договорот за ЕУ ​​и Статутот на Европскиот систем на централни банки и на Европската централна банка (ЕЦБ)
Илустрација: Новчаници Евра

Ова се наведува во вчера објавениот извештај на Европската комисија.

Критериумите што ги исполнува нашата земја се стабилни и одржливи јавни финансии, стабилност на девизните курсеви и долгорочни каматни стапки.

Не ги покриваме само условите за стабилност на цените.

Хрватска е единствениот кандидат за еврозоната што ги исполнува сите четири критериуми. Комисијата заклучува дека е подготвена да го усвои еврото на 1 јануари 2023 година. Законодавството на поранешната југословенска република е во согласност со барањата на Договорот за ЕУ ​​и Статутот на Европскиот систем на централни банки и на Европската централна банка (ЕЦБ) .

„Иако ниту една од другите шест земји не ги исполнува сите критериуми во оваа фаза, Бугарија се надева дека ќе влезе во еврозоната во 2024 година. Ќе продолжиме тесно да соработуваме со Бугарија, како што направивме со Хрватска, за да ги поддржиме нејзините напори да го постигне ова. целта е само при рака, под услов да ги исполнува сите критериуми“, изјави еврокомесарот за економија Паоло Џентилони.

Само Данска ќе ја задржи круната како своја национална валута.

Оценката на Комисијата е надополнета со самиот извештај за конвергенција на ЕЦБ, кој исто така беше објавен вчера.

Така, земјите-членки на ЕУ кои ја користат единствената европска валута ќе станат 20.

Извештајот за конвергенција на Комисијата за 2022 година го оценува напредокот на седумте земји кои сè уште не го усвоиле еврото. Тоа се Бугарија, Романија, Хрватска, Чешка, Полска, Унгарија и Шведска.

Советот на ЕУ конечната одлука за Хрватска ќе ја донесе во првата половина на јули откако за ова прашање ќе разговараат Еврогрупата и Европскиот совет. Европскиот парламент и ЕЦБ исто така мора да дадат свои ставови.

Во сите шест други кандидати во еврозоната, монетарното законодавство не е целосно компатибилно со она на Економската и монетарна унија (ЕМУ) и со Статутот на Европскиот систем на централни банки и ЕЦБ. Сепак, генерално, сите овие земји се економски и финансиски добро интегрирани во ЕУ. Сепак, некои сè уште покажуваат макроекономски слабости и/или се соочуваат со предизвици во деловната клима и институционалната рамка, што може да претставува ризик за процесот на конвергенција.

Пронајдете не на следниве мрежи: ©ПУЛС24.МК Вестите на интернет страницата на редакцијата ПУЛС24.МК може да се користат исклучиво за лично информирање. Без писмена дозвола од ПУЛС24.МК или посебен договор, не е дозволено преземање, користење или реемитување на вестите.