Електромагнетна бура денеска ќе ја погоди Земјата

Loading...

Дел од милијарда тони електромагнетни честички кои Сонцето минатиот петок ги исфрли кон Земјата, стигна до магнетното поле што предизвика геоматска бура видлива во форма на аурора бореалис.Поларната светлина заради брзината на ударот на честичките можела да се види во повеќе од десет американски држави, а itechpost пишува дека најголемиот бран се очекува токму денеска.Честичките се движат околу 5 400 000 километри на час, а експертите предупредуваат дека би можеле да влијаат врз работата на некои електронски уреди, иако досега такво нешто се нема случено.
МакфаксДел од милијарда тони електромагнетни честички кои Сонцето минатиот петок ги исфрли кон Земјата, стигна до

loading...