Етиопија ја отвори својата најголема фабрика за електрични автомобили – Ќе произведуваат по 1.000 автомобили годишно!

Етиопија ја лансираше својата најголема фабрика за електрични возила (EV) во Дебре Берхан, регионот Амхара, која се очекува да произведува околу 1.000 автомобили годишно, пишува Техпоинт Африка.

Локалниот претприемач Белајн Кинде ја изгради фабриката за над 52 милиони долари.

Во 2020 година, етиопскиот бизнисмен и олимпиец Хаиле Гебреселасие започна фабрика за монтажа на електрични возила со Hyundai. За жал, тоа партнерство пропадна по една година поради недостиг на девизи за увоз на материјали.

Уште повеќе, економските предизвици ја поттикнаа етиопската влада да ги одложи значајните иницијативи како Големата ренесансна брана вредна 5 милијарди долари. Оваа брана е клучна за подобрување на електричната мрежа потребна за поддршка на растечкиот број на ЕВ.

Како дел од својот 10-годишен план за перспектива за развој, Етиопија има за цел да увезе 4.800 електрични автобуси и 148.000 електрични автомобили. Минатата година тие го забранија увозот на неелектрични автомобили и воведоа даночни олеснувања за електричните автомобили за да ја поттикнат оваа зелена иницијатива.

Министерството за транспорт неодамна објави дека донеле над 100.000 електрични автомобили и поставиле 60 станици за полнење во Адис Абеба.

Пронајдете не на следниве мрежи: