ЕУ сака да и помогне на „изгубената генерација“

Loading...

Лидерите на Европската унија (ЕУ), на самитот кој во четврток ќе започне во Брисел, ќе го претстават предлогот за издвојување на повеќе од пет милијарди евра, со кој Унијата ќе се бори со невработеноста меѓу младите.Според проценките на надлежните, невработеноста на младите, ЕУ, на годишно ниво ја чини 150 милијарди евра, што е еквивалент на 1,2 отсто од европскиот бруто домашен производ.Во 13 од 27 земји членки на ЕУ, невработеноста меѓу младите на возраст од 15 до 24 години надминува 25 отсто, додека во Грција и Шпанија невработеноста меѓу младите достигна до 50 отсто.Економските експерти предупредуваат дека тоа е проблем кој сеуште не се решава.„Толку висока стапка на невработеност меѓу младите е сериозен проблем и има драматични последици по нашата економија, општеството и најмногу врз младата популација“, изјавил европскиот комесар за труд Ласло Андор, за време на минатогодишното претставување на овој план за помош
МакфаксЛидерите на Европската унија (ЕУ), на самитот кој во четврток ќе започне во Брисел, ќе го претстават предлогот з

loading...
Loading...