Живо е! Научниците веќе откриа вируси GIANT кои ја заматуваат линијата помеѓу живите и мртвите

Loading...

Истражувачите кои пребаруваа низ човечка плунка, животински измет и разни извори на вода, пронајдоа стотици гигантски вируси со уникатни способности што досега не сме виделе, замаглувајќи ја дефиницијата за тоа што значи да се биде жив.
Меѓународниот тим, предводен од научници од Универзитетот во Калифорнија, Беркли ја откри оваа нова класа на гигантски фаг (вируси кои заразуваат бактерии) кои можат да имаат скоро четири пати поголем број на геноми кои обично се наоѓаат во фагите, при што некои достигнуваат дури 15 пати нормално големина, со 735.000 основи на ДНК.

Не само што тие се огромни, туку и овие великани вируси се исто така напредни (релативно кажано) затоа што ја забрзуваат машинеријата што чита и извршува ДНК инструкции за градење протеини, познати и како превод. Оваа посебна способност го доведува во прашање нашето сегашно разбирање за двата вируса и навистина нашата научна дефиниција за самиот „живот“.

ПОВЕЌЕ ЗА ВИРУСИТЕ ПРОЧИТАЈТЕ ТУКА!!!

„Обично, она што го одделува животот од неживотот е да имате рибозоми и можност за премин; тоа е една од најголемите дефинирачки одлики што ги раздвојува вирусите и бактериите, неживотот и животот “, изјави микробиолошки екологот Рохан Сахдева од УЗ Беркли.

„Некои големи фаги имаат многу од оваа машина за превод, така што малку ја замаглуваат линијата“.

Овие фаги се навистина напредни, така што тие инјектираат целни бактерии, киднапираат опрема за градење грамови и масовно произведуваат копии од себе. Тие исто така ја користат оваа опрема за да ги избегнат конкурентните фази кои сакаат да ја киднапираат истата бактерија.

„Фагите се познати како пренесување на гените за бактериски токсини и отпорност на антибиотици помеѓу бактериите, кои придонесуваат за заболувања“, изјави микробиолог Беркели Басем Ал Шаеб.

„Бидејќи имаме и штетни и корисни бактерии кои живеат врз нас и во нас, разбирањето на какви фаги коегзистираат со нив кај луѓето и животните и како тие влијаат на тие средини е од голема важност“.

Импликациите од ова откритие се далекусежни и во научното проучување на вируси, но и за сопственото физичко и ментално здравје на луѓето и микробиомите во нивните црева.

Подобро разбирање на системите што овие фази ги поседуваат на крајот би можеле да помогнат за подобро контролирање на човечките микробиоми кои можат да револуционизираат одредени полиња на медицината и третман на сè уште неизлечиви болести.

loading...