Забавен предизвик: Едноставна математичка задача која е сепак тешко да се реши

Loading...

За некого математиката е забавна и е одличен начин за релаксација. Други пак, сметаат дека е тешка и ја мразат. Во секој случај, едно е точно – математиката е корисна за мозокот, а може и да ви се најде во разни ситуации во секојдневниот живот.
Некои математички задачи се многу тешки и бараат мислење и „мозгање“, понекогаш и со часови, но денес имаме една едноставна задача за чие решение сепак луѓето не можат да се согласат.
Забавен предизвик: Едноставна математичка задача која е сепак тешко да се реши
Оваа задача на Интернет предизвикува контроверзии веќе подолго време.

Луѓето најчесто доаѓаат до одговорите 1 и 9, а има и такви кои некако успеале да дојдат до 6, 3 или 0.
Ако вашето решение е 1 или 9, вие спаѓате во мнозинството луѓе, но дали сте дошле до вистинскиот одговор или не, зависи од тоа како ве научиле да пресметувате, а не од вашите логички односно математички вештини.
Запомнете, оваа задача нема две решенија. Само едно е возможно и точно. Па, кое е тоа?

loading...
Loading...