Задача за ПРВО ОДДЕЛЕНИЕ во Кина: Дали можете да ја решите?

Задача која на многу луѓе им зададе проблеми.

Станува збор за задача од основно училиште. Часовникот е ротиран, можете ли да заклучите колку е часот според положбата на стрелките?
Задачата ја добиле основци во Кина и се работи за вистинска загатка која ја вознемири и јавноста. Станува збор за часовник кој има 12 класични делови, но е ротиран така што не се знае колку часот покажува. Можете ли да го решите проблемот само врз основа на положбата на стрелките?

Понудените одговори се:
а) Помеѓу 3 и 4 часот
б) Помеѓу 6 и 7 часот
в) Помеѓу 8 и 9 часот
г) Помеѓу 10 и 11 часот

Точниот одговор можете да го видите во видеото подолу:

Пронајдете не на следниве мрежи: