Зачинете со црн бибер, послужете си здравје

Loading...

Пиперин, состојката која на црниот бибер му дава карактеристичен вкус, го блокира создавањето на нови масни клетки, а истражувањата потврдиле дека го снижува нивото на масти во крвта.
Во весникот Journal of Agricultural and Food Chemistry објавена е статија која објаснува зашто црниот бибер е добар против маснотиите.
Научниците укажуваат на пипринот состојката што на биберот му дава карактеристичен вкус.
Пиперинот исто така го блокира создавањето на нови масни клетки, а истражувањата потврдиле дека пиперинот го снижува нивото на маснотии во крвта.
Црниот бибер со векови се користи во традиционалната ориентална медицина за лечење на стомачни болести, лечење на болката и воспалението.
И покрај долготрајните примени во медицината, малку се знае за механизмот на дејствување на пиперинот на молекуларно ниво. Најновите истражувања во лабараторијата и на компјутерските модели се дека пиперинот на активноста на гените одговорни за создавање на масни клетки.

loading...