Заштитните маски нема да бидат задолжителни во градинките и училиштата во Словенија

Loading...

Во Словенија веќе нема да биде задолжително носењето на заштитни маски во училиштата и градинките. Учениците од основните и средните училишта, во рамките на нивните часови, како и наставниците кои предаваат на деца до трето одделение, сега ќе бидат изземени од ова правило.
Според одлуката на владата, која беше донесена во петокот вечерта, наставниот кадар во средните училишта и факултетите нема да има обврска да носи заштитни маски, под услов да држи предавања зад заштитни паравани.
Ќе биде условено да се носат заштитни маски кај наставниците кои подучуваат ученици кои посетуваат четврто или повисоко одделение во основните училишта, како и меѓу вработените во средните училишта, доколку не можат да одржат растојание од најмалку два метра од часот.

Наставниците и професорите по физичко образование нема да мора да носат маски, пренесува СТА.
Одлуката беше донесена откако Словенија во четвртокот пријави рекордни нови 238 случаи на заразени со Ковид-19, иако податоците од Министерството за здравство укажуваат дека бројот на заразени лица во училиштата минатата недела бил нешто помал отколку во средината на септември.
Бројките од петокот покажуваат дека еден месец по почетокот на новата учебна година, 0,03 проценти од децата и вработените во градинките, основните и средните училишта биле заразени со коронавирус, додека 0,36 проценти од заболените се во самоизолација.
Според последните достапни податоци од петокот, досега во Словенија биле заразени 6.103 лица со коронавирус, додека вкупно 154 пациенти починале како резултат на Ковид-19.

loading...