За борба против депресијата – шетајте!

Loading...

Едно шкотско испитување, покажа дека една кратка прошетка може да биде важна, за борбата против депресијата.
Познато е дека интензивните вежби ги oтстрануваат или ублажуваат симптомите на депресијата, но не беше јасно дали и помалите зафати имаат помалку сличен ефект.
Затоа Шкотските научници, од Стринг универзитетот, направиле испитувања од истражувања од пред повеќе години, кои опфаќале вкупно 341 личност, кои имале депресија и утврдиле дека пешачењето и интензивната активност, резултираат со исти ефекти кога сме кај борбата против депресијата.
Според нивните истражувања објавени во дневникот Ментално Здравје и Психичка Активност, одењето има посилен ефект во лекувањето на депресијата, но уште не е јасно кој механизам на вежбање е најделотворен.

loading...