Здравствени придобивки од чајот од цимет

Чајот од цимет е богат со корисни својства кои имаат многу здравствени придобивки како слабеење, подобрување на работата на срцето, ублажување на менструалните грчеви, намалување на воспалението како и нормализирање на нивото на шеќерот во крвта.

Полн со антиоксидантски својства
Чајот од цимет содржи многу антиоксиданси кои се борат против слободните радикали. Слободните радикали ги оштетуваат здравите клетки и се главната причина за развој на болести како дијабетес, рак и срцеви заболувања.

Здравствени придобивки од чајот од цимет

Го намалува воспалението и ја подобрува работата на срцето
Истражувањата покажале дека циметот значително го намалува воспалението. Освен тоа, циметот може да го намали крвниот притисок, како и нивото на триглицериди и ЛДЛ (лош) холестерол кај некои поединци. Чајот од цимет може и да го подобри здравјето на вашето срце со отстранување на вишокот холестерол од крвните садови.

Го намалува шеќерот во крвта
Состојките во циметот придонесуваат за побрзо разградување на јаглехидратите и притоа го спречуваат зголемувањето на шеќерот во крвта особено по оброците.

Пронајдете не на следниве мрежи: