Земјава задолжена за нови 14 милиони евра

Loading...

Задолжувањата на Владата на домашниот пазар продолжуваат. Вчера Министерството за финансии  одржа нова аукција на хартии од вредност со која повлече дополнителни 860 милиони денари, односно 14 милиони евра. Според проценките на сите светски реномирани институции ваквото темпо на зголемување на долгот на државата се очекува да надмине над 50 % што е екстремно опасна состојба.
И покрај редовното повлекување милионски суми на аукциите на државни хартии од вредност и  енормните задолжувања, инвестициите во реални проекти изостануваат.

 

 

loading...