Земја која 100 дена е без ниту еден нов случај на коронавирус

Loading...

Нов Зеланд соопшти дека не регистрирал ниту еден случај на локално пренесување на коронавирусот 100 дена. 

Од почетокот на глобалната пандемија на коронавирусот, Нов Зеланд е поздравен како пример како да се справи со вирусот, со 1.219 случаи и 22 смртни случаи.

– Постигнување 100 дена без пренесување во заедницата е значаен чекор, меѓутоа, како што сите знаеме, не можеме да бидеме задоволни. Видовме во странство како вирусот може брзо да се појави и да се шири на местата каде што претходно беше под контрола. Ние мора да бидеме подготвени да го искорениме секој иден случај во Нов Зеланд – рече Д-р Ешли Блумфилд во изјавата.

Премиерката на Нов Зеланд, Џасинда Ардерн се покажа како добар водач во кризата, поради што нејзината популарност се зголеми за време на пандемијата.

loading...