ЗИМАТА СТИГНА ВО ЕВРОПА: Никогаш не паѓал снег толку рано, а еве кога доаѓа првиот снег во Македонија

Loading...

Во северна Европа рано стигна зимата. Минатата недела во скандинавските земји падна снег. Мештани во Шведска велат дека е невообичаено толку рано да падне снег.
Ваква појава не забележале две децении. Претходно, снегот паѓал во почетокот на ноември.

Падна првиот снег и во Австрија и Италија – Алпите се белеат
Обилни врнежи снег беа забележани пред неколку недели и на австриските Алпи. Австриските медиуми објавија дека првиот снег за оваа сезона паднал на глечерот Стубај во покраината Тирол.
Во текот на викендот врнежите се засилија и бројни скијачки области се најдоа под снежна покривка.
Снегот е вообичаена појава на крајот на летото на највисоките предели на Алпите.
Снег заврна и во северозападна Италија, во Ливињо, регионот Ломбардија.
Една недела порано 50 сантиметри снег наврнаа и во Швајцарија. Швајцарските Алпи се целосно покриени со снег.


Областа Готхард Пас е најстуденото место, пренесува Експрес. Температурите се до -16 степени, а се очекува понатамошно заладување наредните денови.
Температурите се до -16 степени, а се очекува понатамошно заладување наредните денови.
Во текот на октомври месец не е исклучена можноста во Македонија да дојде до продор на позначително студена маса од север.
Кога таа ќе стигне над нашите краишта, односно над Јадранот и Медитеранот, ќе дојде до формирање на циклонски системи кои нормлано условуваат врнежи.
Со ваквите спуштања на значително постудени воздушни бранови, има услови во текот на октомври да се случат и првите врнежи од снег на планините во Македонија.
Она што е интересно, според моменталното следење на развојот на временската состојба за следните месеци, е тоа што ноември, а посебно декември, би можеле да имаме значително постудено време за разлика од изминатите години, но со нешто помалку врнежи и тоа особено во ноември, но снегот сепак нема да изостане.
Сепак, генерално, и по температури и по врнежи, месец октомври ќе ни биде во границите на нормалата за овој период од годината.

loading...
Loading...