Зошто е добро да се има животна цел?

Loading...

Луѓето кој чувствуваат дека имаат цел во животот имаат 20 проценти помалку шанси да добијат мозочен удар, покажува најновото истражување.

Во истражувањето биле вклучени мажи постари од 50 години кои имале цели за иднината и се покажало дека имаат помала можност за згрутчување на крвните садови на мозокот. Сеуште не е јасно дали поставените цели покасно во животот ги тераат луѓето да водат поздрав начин на  живот, или пак само позитивното мислење не штити од удар.
До мозочен удар се доаѓа кога со блокирање во крвните садови се спречува доаѓање на кислород во мозокот и предизвикува пукање на невроните.
Истражувачите на Универзитетот во Мичинген ги проучувале 6739 мажи и жени од кој сите биле постари од 50 години.
 Луѓето кој чувствуваат дека имаат цел во животот имаат 20 проценти помалку шанси да добијат мозочен удар, покажува нај

loading...