Зошто е тешко вистински да се поврземе со другите?

Дали пораснавте во средина каде не можевте со никого да се поврзете на подлабок, вистински начин? Дали причината за ваквата ситуација лежи во вас самите или во другите луѓе околу вас?

Сепак, подобро е да престанеме да ја префрламе вината на едната или другата страна, затоа што обвинувањето е само залудно потрошена енергија. Еве кои се можните причини поради кои имаме тешкотии при поврзувањето со другите луѓе.

Детски трауми

Лажните вредности
Денешното капиталистичко општество нè условува (иако не можеме да увидиме на прв поглед) да се фокусираме повеќе на купувањето и консумирањето наместо на поврзувањето и емпатијата.

Лажни верувања
Се чини дека денешниот брз начин на живот но и прекумерната употреба на социјалните мрежи на многумина од нас ни ја наметнуваат менталната слика дека ние „не заслужуваме да бидеме сакани“ и дека „никогаш нема да можеме да се поврземе со другите“.

Зошто е тешко вистински да се поврземе со другите?

Ниска самодоверба
Ниската самодоверба уште повеќе го оневозможува поврзувањето со другите.

Егзистенцијална криза
Како резултат на егзистенцијалната криза или депресија, за нас човечката интеракција станува бесмислена.
п

Пронајдете не на следниве мрежи: