Зошто Земјата свети од вселената?

Loading...

Откако сателитите започначе да ја снимаат Земјата, едно прашање ги интригира научниците: Зошто ова планета свети како ѕвездите?

Ова прашање ги итригирало научниците вклучувајќи го и познатиот астроном Карл Сејган, а тимот на НАСА конечно го открил одговорот на ова апрашање.

Во најновата студија објавена во магазинот „Geophysical Research Letters“, научницит еоткриле тајна која се крие зад сјајот на Земјата од вселената – МРАЗОТ.

DISCOVR (Deep Space Climate Observatory), сателитот осмислен да ги рпедупреди научниците на масовни корални експлозии на Сонцето, кои се случуваат милиони милјди далеку од Земјата, воочил чуден сјај од планетата откако траат истражувањата од 2015 година.

Светењето прв пат го забележале Карл Сејган и неговите колеги од 1993 година, кои ги анализирале фотографиите на Земјата од леталото „Галилео“, а отогаш научниците заклучиле дека таквиот отсјај се случува над водата.

Кога DISCOVR бил покренат, јавноста започнала да ја испитува работата на Александар Марчак за отсјајот. Тој имал во предвид дел и од работата на Сејган, но забележал дека отсјајот на фотографиите на Галилео не биле ограничени на телата во споредба со водата. Работел со тимотна анализа на едногодишни податоци од DISCOVR за да го пронајде потеклото на отсјајот.

Тимот прегледал повеќе од 800 отсјаи на фотографиите земјаќи в предвид широчина, агол и апсорпција на кислород во тропосферата на Земјата. Го намалиле својот извор на сончева светлина, а потоа откриле дека отсјајот се поклопува со локации на цирус облаците кои се направени од кристали мраз и се формираат во горната тропосфера.

Тимот научници смета дека овие хоризонтални ледени честички во болаците рефлектираат светлина од Сонцето што може да биде забележано и од далечната вселена.

Ова значи дека отсјајот прилично се разликува од оној кој луѓето го гледаат на ѕвездите. Препознатливиот сјај на Земјата се случува поради нејзините води, а ова техника би можела еден ден да се користи за да се забележал други планети богати со вода.

* * * * Следете не на Фејсбук. * * * * Имаме интересни содржини секој ден, сите не се објавуваат на сајтот!!
loading...
Loading...