Зошто мажите се однесуваат како бебиња кога се разболуваат?

Loading...

Често се шегуваме со мажите дека се однесуваат како бебиња дури и при основна настинка. Ние ги обвинуваме за однесувањето како да е крај на светот. Без разлика дали нивните стравови се оправдани, науката го има одговорот. Една студија, објавена во „The BMJ“, откри дека „машката настинка“ навистина е поразлична од женската.
Канадските научници проучувале како мажи се соочуваат со грип, благи вируси, настинки или други респираторни заболувања во споредба со жените, и изгледа дека се физички потешки и болни за нив.
Всушност, имунолошкиот систем на мажите е послаб од оној на жените и затоа веројатноста за појава на компликации е поголема. Ова исто така се должи на хормонските разлики меѓу половите. Тестостеронот го потиснува имунолошкиот систем, додека женскиот хормон естрадиол ја штити и ја зајакнува, вели Кајл Сју, кој ја предводеше студијата.


За поддршка на неговите зборови, податоците доаѓаат по вакцинацијата против грип кај мажите и жените. Претставниците на жените подобро одговараат на машките вакцини.
Друга студија, спроведена во Хонг Конг, открива дека мажите почесто одат во болница со вируси и настинки од дамите. И Сју тврди дека од двата пола за господата е поголема веројатноста да умрат во вирусни инфекции и грип од жените во нивното здравје и возраст.
-Значи, дами, бидете поблаги кон своите пријатели. Тие навистина се борат за своето здравје под јорган со чај во рака.

loading...