Зошто не треба да ги миете забите веднаш после јадење?

Loading...

Иако постои некое непишано правило, забите да се мијат после секој оброк и ова честопати и се споменува во рекламите за пасти, сепак ваквата навика не е најдобра.
Зошто не е пожелно да ги миете забите барем 30 минути по оброк?
По консумирањето на храна се лачи најмногу плунка која ја штити глеѓта на забите од киселини и која не треба да биде измиена.
Ако ги измиете забите веднаш по оброкот, може да ги оштетите и да ја зголемите нивната чувствителност, бидејќи киселините ја омекнуваат забната глеѓ.
Ова особено важи кога јадете храна со висока киселост – сокови, вино, овошје, енергетски пијалаци и сл.

loading...