ЗОШТО НИ Е ПОТРЕБЕН ВИТАМИН А?

Loading...

Примањето на големи количества витамин А за време на бременост може да предизвика спонтан абортус или дефекти на новороденчето. Поради тоа, бремените жени не треба да примаат витамин А како додаток во исхраната, освен ако тоа не е препорачано од доктор.

ПРЕПОРАЧАНИ ДНЕВНИ ПОТРЕБИ НА ВИТАМИН А

Препорачаните дневни потреби на витамин А варираат, во зависност од полот и возраста на лицето.

 • Деца (3 години и помалку) – 300µg
 • Деца (4-8 години) – 400µg
 • Деца (9-13 години) – 600µg
 • Тинејџери (14-18 години) – 900µg
 • Возрасни (19 години и нагоре) – 900µg
 • Бремени жени (18 години и надолу) – 750µg
 • Бремени жени (18 години и нагоре) – 770µg
 • Доилки (18 години и надолу) – 1 200µg
 • Доилки (18 години и нагоре) – 1 300µg

Како смеењето го подобрува вашето здравје?

Поради фактот дека постои голем ризик од интоксикација (хипервитаминоза А) со витамин А, подолу се дадени максималните количества на витамин А, кои што можете да ги примате дневно.

 • Деца (3 години и помалку) – 600µg
 • Деца (4-8 години) – 900µg
 • Деца (9-13 години) – 1 700µg
 • Тинејџери (14-18 години) – 2 800µg
 • Возрасни (19 години и нагоре) – 3 000µg
 • Бремени или доилки (18 години и надолу) – 2 800µg
 • Бремени или доилки (18 години и нагоре) – 3 000µg

ХРАНА БОГАТА СО ВИТАМИН А

Витаминот А е застапен во рибиното масло, црниот дроб, јајцата, млекото и млечните продукти, туната, темнозелените и жолтите зеленчуци, морковот, дињата, компирите и др.

ПРОЧИТАЈТЕ УШТЕ И:

7 работи кои ја слабеат моќта на депресијата!

* * * * Следете не на Фејсбук. * * * * Имаме интересни содржини секој ден, сите не се објавуваат на сајтот!!
loading...