Зошто „преспивањето на проблемите“ ви помага да ги решите?

Loading...

Секој од нас бил соочен со предизвици и тешки одлуки. Но понекогаш, дури и кога навистина се трудите, не можете да одлучите што е правилно. Колку повеќе размислувате за проблемот, толку ви е потешко да дојдете до решение. На крај сте изморени, нервозни и ментално истрошени, а понекогаш сè што е потребно е да преспиете на проблемот.

Престанете со мислење и заспијте

Кога сте изложени на стрес спиењето сигурно е последното нешто кое сакате да го правите, но тоа е најдобро. Ако си дозволите да преспиете, одговорот сам ќе ви дојде. Едно истражување покажало дека луѓето се многу поспособни за решавање проблеми после спиење. Оваа ефикасност може да биде поврзана со психолошкиот концепт наречен „Ефект на инкубација“. Овој ефект е смислен од Грам Валас, во 1936 година, и според него мозокот многу подобро решава проблеми откако ќе се одмори. Психолозите не се сигурни дали ова се случува бидејќи навечер не му се одвлекува вниманието на мозокот, или пак бидејќи потсвеста продолжува да размислува за проблемот дури и откако сте заспале.

Соништата тајно ќе ве инспирираат

Некои од најголемите научни откритија и уметнички и литературни дела се инспирирани од соништата. На пример, Ото Лоеви открил дека нервните импулси се предизвикани од хемикалии додека сонувал.

* * * * Следете не на Фејсбук. * * * * Имаме интересни содржини секој ден, сите не се објавуваат на сајтот!!
loading...