Зошто слепите луѓе имаат најдобра меморија?

Loading...

Интересно е дека луѓето без визуелно искуство можат да се сетат на најголем број информации.
Па така тие кои се родени слепи имаат  многу попрецизна меморија од оние кои гледаат, тврдат научниците.
Оние без визуелно доживување имаа најдобар мемориски тест, велат научниците. Учесниците слушале зборови, а потоа биле замолени да се сетат на тоа што го слушнале.
Резултатите покажале дека луѓето кои се родени слепи запомнале повеќе зборови. Тие исто така имаат помала веројатност да создадат лажни сеќавања за тоа што го слушнале.
Резултатите од истражувањето покажале визуелното искуство има негативно влијание врз мемориските способности.
Постои и една стара Хебрејска изрека која вели дека слепите луѓе се најдоверливи извори, и сигурно има вистина во овој исказ.Интересно е дека луѓето без визуелно искуство можат да се сетат на најголем број информации.

loading...