Зошто треба да го исчистите капакот на конзервата и лименката пред да ги отворите?

Loading...

Конзервите со храна и пијалaци патуваат долго пред да ги купите во најблиската продавница. Тие се чуваат во големи магацини и се транспортираат во камиони, каде што потенцијално може да бидат контаминирани од самата нечистотија на околината во која се чуваат.
Зошто треба да го исчистите капакот на конзервата и лименката пред да ги отворите?
1. Конзервата можеби е уринирана од животно
Жиивотинската урина може да биде извор на многу болести, од кои едната е лептоспироза. Ова е болест предизвикана од бактерии кои можат да се најдат во урината на животни како глувци и стаорци. Некои од симптомите вклучуваат треска, главоболка, болки во мускулите и општа слабост.
2. Конзервираната стока може да се контаминира од околната прашина и нечистотија
Прашината содржи микроорганизми кои се одговорни за многу болести. На пример, бактеријата Бацилус цереус може да предизвика дијареја, грчеви во стомакот, па дури и повраќање.


3. Инсектите како што се лебарките можат да ги користат конзервите за да ги таложат своите јајца
Според Светската здравствена организација, овие инсекти шират болести како што се дизентерија, гастроентеритис, дијареја, тифус, гангрена и лепра. Најдобриот начин да се избегне ова е да се мијат лименките со вода и течен сапун пред да се отворат.
4. Траги од животни или инсекти можат да паднат во вашата храна
Капаците на конзервите може да содржат мали траги од инсекти како муви, пајаци или лебарки. Ако не го исчистите капакот, тие можат да останат незабележани и ризикувате да паднат во вашата храна. Покрај тоа, некои инсекти како што се мувите, се носители на повеќе од 60 болести, вклучувајќи тифус, колера и детска парализа.

loading...