ИДНАТА БОРБА СО КОРОНАТА ВЕЌЕ ЗАПОЧНА: Руски научници подготвуваат биочип за тестирање на Ковид

Loading...

Руската фитосанитарна служба за надзор (Rospotrebnadzor) започна со работа за развој на биочип за тестирање на коронавирус, објавено е на веб-страницата на компанијата
Роспотребнадзор ги објави резултатите од сложената студија на ковид спроведена во Институтот за епидемиологија и микробиологија во Нижни Новгород „Блохин“.
– Во тек е работа за создавање на прототип биочип за индикација на тековните патогени пневмонија, вклучително и вирусот САРС-КоВ-2. Планот е да се карактеризираат регионалните карактеристики на етиолошката структура на пневмонијата, односно нејзиното потекло и причини, кои ќе се користат за да се направи прототип на ДНК биочип – се наведува во соопштението.
Истражувањата за развој на биохеми за тестирање на вируси на корона се одвиваат и во Инженерскиот центар за микротехнологија и дијагностика на Електротехничкиот факултет во Санкт Петербург „ЛЕТИ“. Центарот веќе неколку години истражува и развива мултимодални биосензори за брзо откривање на биомаркери, вируси и микроорганизми, вклучувајќи дијагностицирање на биомаркер на акутен миокарден инфаркт, стрес и брза дијагностика на коронавирусот САРС-КоВ-2 со употреба на пептиди.
Развиена е научна и технолошка основа за биоципи со цел да се идентификуваат патогените микроорганизми и да се тестира нивната отпорност на антибиотици.
Научниот истражувачки институт (NII) на Министерството за здравство на Русија, NII на чисти биопрепарати и NII на епидемиологија и микробиологија „Пастер“ од Санкт Петербург учествуваат во истражувањето.

loading...
Loading...