Избегнете труење од храна и штетни последици на вашето здравје

Loading...

Со редовно одржување на хигиената на намирниците и просториите во кои тие се подготвуваат, ќе избегнете труење од храна, кое често може да предизвикаат штетни последици на вашето здравје.
Придржувајте се до овие правила:
-Избегнувајте да купувате осетливи намирници во продавниците кои имаат лош фрижидер;
-Намирниците купувајте ги во продавници кои имаат висок степен на чистота и во кои продавачите кои работат со храна немаат допир со парите;
-По паразување, што поскоро ставате ги во фрижидер, бидејќи поради промената на температура може да се расипат и од подолг транспорт до куќата;


-Придржувајте се до рокот на употреба и упатството за чување на храната;
-Свежото месо или риба не го чувајте на дното на фрижидерот и не дозволувајте да дојдат до контакт со другата храна;
-Темелно измијте го ножот и даската која ја користите за подготовка на суровини и храна;
-Особено во летниот период, избегнувајте храна направена од необработени јајца;
-Одмрзната храна веднаш сварете ја и не ја замрзнувајте повторно;
-Храната послужете ја веднаш откако ќе ја зготвите;
-Ако нешто од оброкот ви остане, остатоците од храна што побрзо нека се оладат и чувајте ги во фрижидер, а доколку стои на собна температура, подготвеното јадење е најдобро да го фрлите по најмногу 2-3 часа;
-Кога ја подгревате храната, минималната температура која е потребно да се постигне е 70 степени.

loading...