Извозот од Германија зголемен за 1,4 отсто во јануари

Loading...

Германскиот извоз во јануари е зголемен за 1,4 отсто во споредба со декември, кога беше забележан скромен раст од 0,2 отсто, објави во понеделникот локалниот завод за статистика Destatis.Извозот достигна 91,9 милијарди евра, наспроти 90,6 остварени во декември минатата година, покажуваат податоците на Дестатис усогласени со календарските и сезонските фактори.Увозот на месечно ниво пораснал за 3,3 отсто, на 76,2 милијарди евра, а во надворешно трговскиот биланс на најголемата европска економија искажан е суфицит од 15,7 милијарди евра.На годишно ниво, германскиот извоз во јануари е зголемен за 3,1 отсто, додека во декември беше остварено намалување од 6,9 отсто.
МакфаксГерманскиот извоз во јануари е зголемен за 1,4 отсто во споредба со декември, кога беше забележан скромен раст о

loading...