ИЗОЛИРАНИОТ ОСТРОВ: Еве каде ги чуваат најопасните вируси на светот

Институтот Фридрих Лофлер во Германија е објект на ниво 4, највисоко ниво на безбедност, каде што секојдневно се тестираат и произведуваат смртоносни вируси.

ИЗОЛИРАНИОТ ОСТРОВ: Еве каде ги чуваат најопасните вируси на светот

Таа лабораторија не само што е затворена за јавноста, туку се смета и за најопасната на светот, а за пристап до малиот остров Римс каде што се наоѓа, потребно е преку брана да се помине Балтичкото море. Како безбедносна мерка се планира затворање на браната во случај на појава на било каков вирус.

Вработените мора да поминат низ ригорозна процедура за влез и излез, која вклучува „хемиски тушеви“ и заштитна облека.

Ова е токму местото каде што се експериментираат најфаталните вируси познати на човештвото, вклучувајќи ги еболата и вирусот на птичјиот грип.

Сепак, еден од главните фокуси на лабораторијата се зоонозите, болести кои се пренесуваат од животните на луѓето и обратно.

Оток на чума
Лабораторијата првично беше основана во 1910 година за да ги испита болестите на рацете, стапалата и устата, кои се предизвикани од вирусот Коксаки тип А од родот ентеровируси.

Во текот на следните децении, Институтот Фридрих Лофлер се користеше за различни цели, вклучувајќи развој на хемиско оружје за време на Втората светска војна, истражување за вакцини за време на Студената војна и истражување за благосостојбата на животните и сточарството. На крајот го доби прекарот „остров на чума“.

Во 2010 година, Институтот ја заврши изградбата на серија нови лаборатории класифицирани како ниво на биолошка безбедност 4, од кои има само неколку во светот.

Институтот е исто така еден од двата во светот што има капацитет и услови да спроведе големи студии на животни, како што се свињите и говедата. Робин Холанд, студент на Програмата за ветеринарни соработници на колеџот за ветеринарна медицина на Универзитетот во Илиноис, го опиша своето искуство со проучувањето на патологијата на Институтот Фридрих Лофлер:

„Научив како овие болести се управуваат, контролираат и дијагностицираат во реални сценарија, каква е нивната распространетост на глобално ниво и нивниот потенцијал за економско влијание доколку има избувнување кај населението.

СО ПУЛС24 СЕКОГАШ ПРОЧИТАЈ ПОВЕЌЕ ⬆⬆⬆⬆

Покрај инженерите и службениците за биоопасност, таа ја виде огромната инфраструктура на FLI, вклучувајќи HEPA филтрација на издувниот воздух, деконтаминација на просторијата за сува магла, третман на отпадни води и третман на животински трупови за да ги задржи сите патогени содржани во објектот.

5 милиони заклани свињи
Зоонозите се голема закана за луѓето. Од маларија до беснило, тие сочинуваат околу 60 отсто од сите заразни болести кај луѓето, а Центрите за контрола на болести проценуваат дека „3 од секои 4 нови или нови заразни болести кај луѓето доаѓаат од животни“.

СО ПУЛС24 СЕКОГАШ ПРОЧИТАЈ ПОВЕЌЕ ⬆⬆⬆⬆

Како што научниците продолжуваат да ги проучуваат, важно е да се забележи заканата што зоонозите ја претставуваат за животните.

Бројот на жртви на животни беше многу поголем – вели невробиологот и лекар за јавно здравје, професор Чарлс Вотсон од Универзитетот Кертин.

На пример, кога избувна вирусот Нипа во Малезија во 1990-тите, имаше релативно малку човечки смртни случаи, но 5 милиони свињи беа заклани за да се елиминира вирусот.

Една од причините зошто зоонозите се толку смртоносни за животните е фактот што, дури и ако се заразат, луѓето не се подложни на нив од сè уште неразбирливи причини.

– Вирусите се ужасно непредвидливи, некои не убиваат толку лесно, други не, а истото е и со животните – објаснува Вотсон.

Пронајдете не на следниве мрежи: ©ПУЛС24.МК Вестите на интернет страницата на редакцијата ПУЛС24.МК може да се користат исклучиво за лично информирање. Без писмена дозвола од ПУЛС24.МК или посебен договор, не е дозволено преземање, користење или реемитување на вестите.