Имате проблем со спиењето? – Пробајте ја “4-7-8“ методата

Loading...

Имате проблем со несоница, нервозно се вртите на другата страна од креветот, но никако да заспиете?
Можеби ова е решенето за вас. Експертите ја препорачуваат т.н. метода 4-7-8.
Легнете во кревет, вдишете воздух низ носот за четири секунди, задржете го седум секунди, а потоа полека испуштете го низ устата за осум секунди.


Повторувајте додека не заспиете. Дишењето на овој начин го опушта телото и го ослободува од стрес, бидејќи успореното дишење го успорува работењето на срцето.
Инаку, ова е стара индиска метода за медитација, за која експертите тврдат дека е делотворна дури и ако се разбудите преку ноќта.

loading...